İnülin NEDİR ?
İnülin, soğan, sarımsak, pırasa, hindiba ve enginar gibi birçok sebzede bulunan bir fruktoz oligomeridir. Oligofruktoz ise inülinin enzimatik hidroliz ile elde edilir. Son yıllarda inülün ve oligofruktoz, jel, kıvam verici ve tatlandırıcı özelliklerinden dolayı, gıda sanayisinde kullanılmaktadır.
İnülin ve oligofruktoz, diğer karbonhidratlara göre daha düşük enerji içerir. Bilinen en önemli fonksiyonu, bağırsaklarda bifidobakterilerin gelişmesini uyarmalarıdır. Bunlara ek olarak, inülin ve oligofruktoz, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kanser ve osteoporoz riskini azaltır.
İnülin nasıl elde edilir?
Orafti inülin hindiba kökünden tamamen doğal bir yolla, sıcak su ekstraksiyonuyla, oligofruktoz ise inülinin özel enzimlerle kısmen parçalanmasıyla elde edilir. İnülin ve oligofruktoz doğal birer hammadde olarak kabul edilirler ve bu nedenle E kodları yoktur.
İnülin’in faydaları nelerdir?
İnülin, kilo kontrolü ve yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde de etkili olabilir. İnulin insan sindirim sisteminden sindirilmeden geçer. Bunu sindirebilen ise bakterilerdir, bu sayede bakteri sayısını da artırır.
Bu da şu demektir, faydalı bakterilerin sayısının artması inulin maddesinin prebiyotik olarak görev yapmasına neden olur.
İnülin nerelerde kullanılır?
İnülinin gıdalarda kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bunun nedeni farklı, alışılmadık özellikleri olmasıdır. Şeker, yağ ve un yerine kullanılabilir. Inülin, şeker ya da karbonhidrat kalorisinin %75’ini ve yağ enerjisinin %33’ünü içerir.
Bağırsak bakterilerinin artmalarını sağlarken, aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum emilimini arttırır. Besinsel olarak, çözünebilir bir liftir ve genellikle prebiyotik olarak görülür. Hassas ve alışık olmayan vücutlarda fazla inülin tüketimi, bağırsaklarda gaz oluşumuna ve şişkinliğe neden olur.
Hidrolize olmamış inülin, yakıt elde etmek için fazla inülin içeren mahsulleri etanole çevirmek amaçlı yapılan simultane sakkarifikasyon ve fermantasyon işlemlerinde etanole çevrilir. Tıpta inülin, glomerular filtrasyon hızını (GFR) belirleyerek karaciğer fonksiyonlarının ölçülmesine yardımcı olarak kullanılır.